Axis Architecture since 1994

Warwick Lane

– Wickham

Axis Architecture was asked to look at refurbishing an existing listed building and turn it from a large open plan hardware store in to a mini-mall / market place with its own internal street scene.

As you enter the ‘street’, you are faced with various shop fronts of Victorian nature, that lead you to a new grandiose staircase with a glazed atrium above. A disabled platform lift provides access to all areas.

Several planning and Listed Building consents were obtained during the project as it became apparent that not only did the client want to drastically change the make-up of the building but also introduce as much sustainable technology as possible. This involved solar panels on the flat roof being positioned in such a way as to not be detrimental to the elevation.

Additional sun-pipes bring natural daylight in to the heart of the building and help create the atmosphere of a market place.  Along with retail shops there is also a coffee shop positioned around the landing and open plan area of the first floor.

Since the completion of this project a further extension has added an extra retail unit to the rear of the property.

Client: R G Warwick Trading Ltd

Architect: Axis Architecture Ltd.

Main Contractor: S J Daniels Builders

Structural Engineer: Gyoury Self Partnership

Approved Building Inspector: JHAI Ltd

Construction Cost / Budget: approx. £200k

Project Duration:  10 months