Axis Architecture since 1994

Private House – Bishop’s Waltham

– Hampshire

The original house was a small cottage dating back to 1879, with extensions built in the 1970s and was in urgent need of modernisation.  It’s location on the side of a hill north of Bishops Waltham provides fantastic views over the surrounding countryside..

Our solution was to add a two storey extension to provide a large master bedroom on the first floor and a living area on the ground floor, with lots of glazing to take advantage of the views.  An existing single-storey addition was extended upwards to provide an extra bedroom along with various other internal alterations.  A single-storey timber clad extension creates a useful dining space lit from above with a large roof lantern.  The natural timber cladding provides a complimentary material to the white render to be found on the rest of the building.  The property has doubled in size and all elements brought up to modern standards of thermal performance.

Axis Architecture helped the client understand what could be achieved on the site and gained planning permission on the edge of a local town within the South Downs National Park.  The builder client then took on the project as a self-build, carrying out the works while also living in the property.  This project has helped change the life of the Client by giving them a contemporary home based on an old, cramped cottage.

Client: Private Client

Architect: Axis Architecture Ltd.

Project Type: Self-Build