Axis Architecture since 1994

Private House – Droxford

– Hampshire

Axis Architecture guided this project from inception through to Building Regulation approval and detailed design, working closely with the client to design an extension that both created additional internal space and interacted intimately with its surroundings.

The existing building occupies a prominent position on the crest of a hill looking north over the Meon Valley.  The breath-taking views inspired the twenty-five degree orientation of the extension providing uninterrupted vistas out over the countryside.  Large amounts of glass were used to maximise the views from the property resulting in highly thermally efficient timber frame construction and detailing to offset the amount of glazing.

The site’s location on the edge of the South Downs National Park meant that the planning process took longer than normal, however Axis’ expertise enabled the scheme to be passed by the Planning Committee due to the careful attention to detail and sensitive juxtaposition of old and new.  The scheme was commended by the Council’s own design panel as an exemplary contemporary extension to a traditional rural house and we are proud that this project was the first planning application approval within Winchester City Council’s area of the South Downs National Park.

Client:  Private Client

Structural Engineer:  Wedeman Consulting