Axis Architecture since 1994

Private House – Landford

– Hampshire

Axis Architecture was appointed to design a five bedroom house for a client in the New Forest.  The brief was to design a family home that took advantage of the views looking through a wooded area and use the slope of the land as a design feature.

The main design philosophy of the scheme aimed to maintain a link between the country vernacular styles of the surrounding houses, without providing a pastiche solution. The position of the house was determined by the building line of the neighbouring properties, so as to respect the proximity and privacy of the neighbouring properties. Obscure glazing was to be used on windows facing the neighbouring properties for privacy.

The Planning Authority was keen for the building to have a minimal impact on the surrounding properties and views from the road.  The slope of the land was used to provide a single storey presence to the road and the neighbouring house. A central atrium connects all the floors with stairs that wrap around the walls and will make an impressive and unexpected entrance to the house. A two storey projecting bay enables views down the hill on the rear elevation, giving the house a feeling of grandeur from the rear.  The level changes within the building will make the house an interesting place to inhabit, with a mixture of high and low ceilings creating intimate spaces throughout the building.

The client chose to proceed with the project as a self-build because it meant he could carry it out at his own pace and already had knowledge of the industry.  Although Axis were not appointed to provide on-site inspections, we maintained a close relationship with the client and we were happy to answer any questions that arose during the construction phase.

Client:  Private Family

Contractor:  Self Build with sub-contractors

Contract Value:  £350k

Contract Period:  Completed December 2011