Axis Architecture since 1994

Stone Sailing Club

– St. Lawrence, Essex

Axis were commissioned by the Sailing Club to prepare a feasibility study and designs for a new club house for a busy and popular sailing club on the east coast.

The current sailing club, a Second World War concrete MTB control tower, would be replaced with this new club and the design had to incorporate facilities to support the activities of its members.

The design challenge was to take advantage of the site’s fantastic views up and down the River Blackwater, which are currently obscured from the current social area on the ground floor of the clubhouse by a large sea defence dyke.

The simple design solution was to place the restaurant, bar and social area on the first floor with picture windows, above the changing rooms, and to incorporate a large patio/balcony sitting out area adjacent the first floor social areas to provide elevated views of the river over the dyke.

The design embodied all the requirements of the Club but the estimated build cost of £800K was beyond the Club’s budget, so the scheme is on hold whilst the Club undertakes fund raising activities.

Client:  Stone Sailing Club

Architect:  Axis Architecture Ltd.

Contractor:  Seabrook Developments Ltd.

Budget:  £800K